DOLAR 32,5315
EURO 34,9707
ALTIN 2434,965
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
okul tanıtım filmi

Nükleik Asitler

Nükleik Asitler

Nükleik Asitler
15.10.2019
1.007
A+
A-

Asit özellikli oldukları ve ilk kez çekirdekte (nukleus) tespit edildikleri için bu ismi almışlardır. Monomerleri nukleotit olan polimer zincirlerdir. Kalıtım birimi olan genleri oluştururlar. Nukleik asitlerin temel iki tipi vardır. Birincisi beş karbonlu şekeri riboz olan ribonukleik asit (RNA), diğeri ise beş karbonlu şekeri deoksiriboz olan deoksiribonukleik asit (DNA)’ tir.

DNA, hücrenin çekirdeğindeki kromozomlarda genlerin yapısında, mitokondrilerde ayrıca bitki hücrelerinde kloroplastlarda bulunur. Biyolojik bilginin ana deposudur. RNA ise çekirdekcik (nukleolus)te, ribozomlarda ve az miktarda da hücrenin diğer kısımlarında bulunur.

Nukleik asitler nukleotid adı verilen birimlerden meydana gelirler. Bir nukleotid azotlu bir organik baz, beş karbonlu şeker ve fosforik asit’ten oluşur. Organik bazlar Purin ve pirimidin bazları olmak üzere iki gruptur (Şekil 1.5). Purin bazları her iki nukleik asitte de adenin (A) ve guanin (G), pirimidin bazları ise DNA’da sitozin (C) ve timin (T); RNA da ise sitozin ve urasil (U) dir. RNA’nın şekeri riboz, DNA’nın şekeri ise deoksiribozdur. RNA tek nukleotid zincirinden meydana gelirken DNA iki nukleotid dizisinden oluşur. Bir nukleotid ribozu kendinden sonraki nukleotidin fosfat grubuyla bağ yaparak (yine aradan bir su molekülünün ayrılmasıyla), nukleik asit dizisini oluşturur. Bir nukleik asidin özgüllüğü dört çeşit nukleotidin bu dizilimi ile ortaya çıkar (Şekil 1.7). DNA’da iki nukleotid zincirinin karşılıklı gelen iki bazı (purin A ile pidimidin T; purin G ile pirimidin C) arasında H bağları kurularak iki zincir bir arada tutulur. Sonuçta, bu iki zincirli molekül sarmal şekilde kıvrılarak Watson_Crick modeli dediğimiz yapıyı ortaya çıkarır.

Protein sentezinde görev alan RNA’ların Messenger RNA (m-RNA), transfer RNA (t-RNA) ve ribozomal RNA (r-RNA) gibi çeşitleri vardır. M-RNA, DNA şifrelerini ribozomlara taşır. T-RNA lar ise, protein sentezi sırasında amino asit taşıyıcılığı yaparlar. r-RNA isminden de anlaşılacağı gibi ribozomların yapısal elementi olarak görev yapar.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.