DOLAR 19,0978
EURO 20,6427
ALTIN 1203,925
BIST 4997,8
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 38

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 38

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 38
09.04.2020
429
A+
A-

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 38

Azot dioksit (NO2)

Özellikle çocukların soluması durumunda akciğerlerin fonksiyonel büyümesini azaltır. Belirli bir değerin üstünde solunduğunda baş ağrısı, yorgunluk, hâlsizlik, solunum yollarında yanma ve tahriş yapar. Daha yüksek miktarlarda solunduğunda ölüme neden olabilir.

Endüstriyel alanlarda ve nüfusun yoğun olduğu şehirlerde fotokimyasal tepkimelerin gerçekleşmesine neden olur. Fotokimyasal tepkimelerde oluşan fotokimyasal sis/dumanlı sis çevreyi kirleterek görüş mesafesini kısaltır. Asit yağmurlarının oluşmasına da neden olur. Asit yağmurları ise akarsu ve göl sularında yaşayan balıkların ve diğer canlıların hayatını sona erdirir; ormanları, bitki örtüsünü, heykelleri, anıtları ve mermerden yapılmış binaları tahrip eder.

Kükürt trioksit (SO3)

Kirli hava solunduğunda gözleri tahriş eder, gözlerde ağrı ve şişmeye neden olur. Burun, geniz ve boğazdaki nemle tepkimeye girerek solunum yolunu tahrip eder. Solunum yolu tahrip edildiğinde ise özellikle astım ve akciğer hastalığı bulunan kişilerde solunum yollarının daralmasına ve kronik solunum hastalığına neden olur.

Nem çekme özelliğine sahip olduğundan havadaki su buharı ile tepkimeye girerek sülfürik asit oluşturur. Oluşan sülfürik asit, asit yağmurları şeklinde yeryüzüne inerek toprağa, bitki örtüsüne, göl ve akarsularda yaşayan canlılara, ormanlara ve şehirlerdeki mermer yapılara zarar verir.

Karbon monoksit (CO)

Solunduktan sonra akciğerler aracılığıyla kana geçer. Kırmızı kan hücrelerinin içerisinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobine bağlanarak karboksihemoglobin oluşturur. Böylece vücuttaki oksijen azalırken oksijenle yer değiştiren karbon monoksit miktarı artar. Bu durumda kan, dokulara yeterince oksijen taşıyamaz; kalp, beyin gibi hayati organlara oksijen gitmesi sağlanamaz. Sonuç olarak baş ağrısı, mide bulantısı, nefes darlığı, bilinç kaybı, yorgunluk ve bitkinlik hissi verir, hatta ölümlere neden olur.

Ev ve iş yerlerinin bacalarından, taşıtların egzozlarından, metan gazının oksijenle yanmasından ve bitki çürümelerinden havaya salınması ile çevreyi kirletir. Özellikle hava akımının yetersiz, motorlu taşıtların yoğun olduğu yerlerde havayı kirleterek insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Fosil yakıtların tam yanmamasından dolayı çevre kirliliğine ve ısı kaybına neden olur.

Klor gazı (Cl2)

Zehirli bir gaz olduğundan insan sağlığına zararlı kimyasal bir maddedir. Az miktarda solunduğunda dahi baş ağrısına, nefes darlığına, bulantı ve kusmaya, göğüste daralmaya, akciğerlerde, burunda ve gözlerde tahrişe neden olur, hatta zehirlenmelere ve ölümlere yol açabilir.

Endüstride birçok ürünün üretiminde, çamaşır suyu ve tuz ruhu olarak temizlik maddelerinde kullanıldıktan sonra çevreye bırakılması durumunda toprağa ve suya geçerek kirliliğe neden olur. Miktarına göre etkisi değişmekle birlikte bitkilere ve suda yaşayan canlılara zarar verir.

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 38

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları9. Sınıf Kimya Ders Kitabı ÇözümleriKimya Ders KitabıKimya Ders Kitabı CevaplarıKimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38Kimya Ders Kitabı ÇözümleriKimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 38Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve CevaplarıKimya Ders Kitabı Sayfa 38Sayfa 38Sonuç YayınlarıSonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı CevaplarıSonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı ÇözümleriSonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 38Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 38

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.