DOLAR 19,1043
EURO 20,6543
ALTIN 1204,392
BIST 4997,8
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 37

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 37

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 37
09.04.2020
509
A+
A-

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 37

Cıva (Hg)

Hava, su ve besin yoluyla kolayca vücuda alınabilir. Zehirleyici özelliği vardır. Vücutta uzun süre kalarak, karaciğer ve böbrekte birikip birçok hastalıklara neden olur. Ayrıca beyinde birikerek sinir sisteminin fonksiyonlarında birtakım tahribatlara yol açar. Sinir sistemi tahribatıyla birlikte görme, duyma, konuşma ve davranış bozuklukları oluşturur. Sakat doğumlara, enzimlerin etkinliğinin bozulmasına ve hücre ölümlerine neden olur.

Metalik hâlde iken buharlaşarak havayı kirletir. Çevreye bırakıldığında toprağı ve suyu kirletir. Zamanla dere yataklarında, göllerde ve denizlerde birikir. Suların diplerinde yaşayan balıklar, midye, istiridye ve diğer canlılar tarafından besin yolu ile insan vücuduna geçer ve zehirlenmelere yol açar. Kuş türlerinde ölümlere yol açan nedenlerin başında, cıvalı tarımsal zirai ilaçlar büyük rol oynar.

Kurşun (Pb)

Buhar ve tozları akciğerlerden kolayca emilir ve doğrudan dolaşıma girer. Emilimi kronik zehirlenmeye neden olur ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarır. Vücuda genellikle solunum, su ve besinler yolu ile geçer. Çeşitli yollarla vücuttan atılamayacak boyutlara ulaştığında böbrek, karaciğer, kas, doku ve organlarda birikir. Böylece, yorgunluğa, hâlsizliğe, karın ağrılarına, işitme ve sinir sistemi bozukluğuna, hemoglobinin azalmasına, kansızlığa, mide ağrısına, böbrek ve beyin iltihaplanmasına, kısırlığa, kansere ve ölüme neden olur. Özellikle çocuklarda zihinsel bozukluğa ve davranış bozukluklarına yol açar.

Benzinin yanması sonucunda parçalanan organik kurşun bileşikleri, havaya yayılarak çevreyi kirletir. Endüstri alanlarında kullanılması sonucu ortaya çıkan artık ve atıklar, öncelikle havayı kirletir. Daha sonra endüstri alanlarının bitişiğindeki ve yakın çevresindeki bitkileri ve açık su kaynaklarını kirletir. Bu şekilde kirlenen bitkiler ve sular, buralarda beslenen hayvanların da zehirlenmelerine neden olur. Göl ve nehirlerden alınan içme suyunun dağıtımı kurşun borularla yapılıyorsa veya kurşunla kaplı depolarda bekletiliyorsa, kurşunun korozyonu nedeniyle su ve çevre kirliliğine neden olur.

Karbondioksit (CO2)

Zehirli olmayan ancak havada çok az oranda bulunmasına rağmen miktarı ve değişkenliği nedeniyle insan sağlığı için hayati öneme sahip bir gazdır. Miktarının arttığı kapalı mekânlarda oksijenle yer değiştirmesi nedeniyle nefes almayı engeller. Buna bağlı olarak baş ağrısı, mide bulantısı, zihin karışıklığı, yorgunluk, depresyon gibi rahatsızlıklara yol açar. Yüksek miktarda solunması hâlinde kalıcı hasarlara hatta ölüme neden olabilir.

Doğrudan, havayı kirletme özelliğinden daha çok çevreye olan etkisi önemlidir. Özellikle fosil yakıtların tam yanması sonucunda atmosferdeki miktarı artar ve Güneş’ten gelen ışınların bir kısmını tutarak atmosferde sera etkisi yaratır, dolayısıyla küresel ısınmaya neden olur. Küresel ısınma ile birlikte kutuplardaki buzulların eriyerek deniz seviyesinin yükseleceği ve kara parçalarının bir kısmının sular altında kalacağı öngörülmektedir.

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 37

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları9. Sınıf Kimya Ders Kitabı ÇözümleriKimya Ders KitabıKimya Ders Kitabı CevaplarıKimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37Kimya Ders Kitabı ÇözümleriKimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 37Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve CevaplarıKimya Ders Kitabı Sayfa 37Sayfa 37Sonuç YayınlarıSonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı CevaplarıSonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı ÇözümleriSonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 37Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 37

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.