Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 36
Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 36

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 36
Demir (Fe)
İnsan vücudunda çoğunluğu hemoglobinde olmak üzere çeşitli dokulara dağılmış olarak bulunur. Vücudun enerji üretiminde, kan yapımında, beyin ve zekâ gelişiminde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de görev alır. Fazla demir vücutta başlıca karaciğer, dalak, bağırsak ve kemik iliği gibi yerlerde depo edilir.
Bitkilerin gelişmesi için toprakta bulunması gereken önemli kimyasal maddelerdendir. Bitkilerde klorofil için gerekli bir elementtir. Fotosentez, protein ve karbonhidrat oluşumuna, solunuma ve birçok enzim faaliyetinin gerçekleşmesine yardımcı olur. Topraktaki demir eksikliği, bitkinin büyüme ve gelişmesinin durmasına neden olur.
Kalsiyum (Ca)
Vücutta bulunan kalsiyumun çok büyük bir kısmı kemik dokusunda, çok az bir kısmı da hücre dışı sıvıda bulunur. Kemik yapısının korunmasında, kanın pıhtılaşmasında, kasların ve sinirlerin uyarılmasında, hücre zarının geçirgenliğinde, salgılama olaylarında, hormon salınmasında, kalp atışının düzenlenmesinde önemli görevler üstlenir.
Tarım arazilerinin sulama sularında, toprağın yapısında ve geçirgenliğinde önemli rolü olan kimyasal maddedir. Bitkiyi güçlendirir, olumsuz çevre şartlarına karşı bitkinin direncini artırır. Yeterli düzeyde kalsiyum alamayan bitkinin kök sistemi zayıflar ve topraktaki dayanıklılığı azalır.
Magnezyum (Mg)
Vücutta bulunan kemik ve dişlerin yapısında yer alır. Hücre içi ve hücreler arası sıvılarda bulunur. Birçok enzimin görevini yapması için gerekli kimyasal maddelerdendir. Ayrıca hücrelerin enerji üretiminde, kasların kasılmasında da görev alır.
Yeşil yapraklı bitkilerde fotosentez olayında rol oynayan klorofilin yapısında bulunur. Bitkilerin büyümesi için gerekli kimyasal maddelerdendir. Topraktaki eksikliğinde bitkilerde gelişme yavaşlar, tohum ve meyve verimi azalır.
Su (H2O)
Canlı organizmalarda hayati öneme sahip, bütün biyolojik faaliyetlerin yerine getirilmesinin her sürecinde ihtiyaç duyulan bir kimyasal maddedir. Dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında, vücudun zararlı maddeleri dışarı atmasında, kan dolaşımının gerçekleşmesinde, derinin nemlenmesinde, vücut sıcaklığının dengelenmesinde, besinlerin sindirilmesinde büyük rol oynar.
Topraktaki bitkiler için gerekli olan besin maddelerinin çözünmesini ve bu besin maddelerinin bitkinin kökleri tarafından alınarak yapraklara kadar taşınmasını sağlar. Yeşil bitkilerin fotosentez olayını gerçekleştirmesinde görev alır. Su donduğunda yüzeydeki buz tabakası, alttaki su için yalıtım görevi görerek su altındaki hayatın devamına imkân sağlar.
Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 36
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı, 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları, 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri, Kimya Ders Kitabı, Kimya Ders Kitabı Cevapları, Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36, Kimya Ders Kitabı Çözümleri, Kimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 36, Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları, Kimya Ders Kitabı Sayfa 36, Sayfa 36, Sonuç Yayınları, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 36, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 36