Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 35
Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 35

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 35
BAZI KİMYASAL MADDELERİN ETKİLERİ
Doğal hâlde bulunan, üretilen, herhangi bir işlem sırasında kullanılan veya atıklar da dâhil olmak üzere ortaya çıkan, bizzat üretilmiş olup olmadığına ve piyasaya sunulup sunulmadığına bakılmaksızın her türlü element, bileşik veya karışımlar kimyasal madde olarak adlandırılır. Bu maddelerin bir bölümü canlıların varlığını sürdürebilmesi ve çevre için gerekli iken bir bölümü canlılığın devamı ve çevre için tehlikelidir.
Bazı Kimyasal Maddelerin İnsan Sağlığı ve Çevre İçin Önemi
Sayılamayacak kadar kimyasal madde vardır. Bu maddelerin insan sağlığına ve çevreye birçok etkisi bulunur. Sodyum (Na), potasyum (K), demir (Fe), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg) ve su (H2O) gibi bazı kimyasal maddelerin insan sağlığı ve çevre için önemine değinilmiştir.
Sodyum (Na)
İnsanlar sodyum ihtiyacını, yemek tuzu olarak da bilinen sodyum klorürden karşılar. Vücuttaki su dengesinin korunmasında, besinlerin hücre duvarından geçişinde, kas ve sinir fonksiyonlarının çalışmasında sodyum önemli rol oynar.
Sodyumun toprakta az miktarda bulunması, bitkiler için zararlı bir etki yapmaz. Bazı bitkiler için sodyum, potasyumun görevini de üstlenebildiği için bitki besin maddesi sayılmaktadır. Toprakta ve suda iyon dengesinin sağlanmasında önemli rol oynar.
Potasyum (K)
Vücuttaki su dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Besinlerin hücre içerisine geçişini sağlar, sinir sistemindeki mesajların iletimini gerçekleştirir. Beyne oksijen gönderilmesinde, kalp ve diğer kasların sağlıklı çalışmasında görev alır. Metabolizmayı hızlandırıcı, felç oluşumunu önleyici ve tansiyonu düşürücü etkisi vardır.
Bitkiler için azottan sonra en önemli kimyasal maddelerdendir. Bitkinin su dengesini sağlar ve kuraklığa karşı dayanma gücünü artırır. Topraktaki iyon dengesinin sağlanmasında görev alır. Tarım arazilerinde gerekenden az olması durumunda, suda çözünebilir potasyum nitrat ve potasyum sülfat gibi tuzlar hâlinde gübrelemeyle toprağa verilir.
Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 35
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı, 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları, 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri, Kimya Ders Kitabı, Kimya Ders Kitabı Cevapları, Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35, Kimya Ders Kitabı Çözümleri, Kimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 35, Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları, Kimya Ders Kitabı Sayfa 35, Sayfa 35, Sonuç Yayınları, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 35, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 35