DOLAR 20,9567
EURO 22,4572
ALTIN 1312,757
BIST 5114,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Meb Yayınları Fen Lisesi 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 20

Meb Yayınları Fen Lisesi 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 20

Meb Yayınları Fen Lisesi 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 20
01.04.2020
315
A+
A-

Meb Yayınları Fen Lisesi 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 20

Canlıların tamamında, yaşadıkları evrende hatta günlük hayatta kullanılan her türlü makine, araç ve alette sorunsuz işleyen bir dengeye, bir düzene ihtiyaç vardır. Tek hücreli canlılar; canlılık faaliyetlerini, hücre zarı ve sitoplazmik yapılarla gerçekleştirerek hücrelerindeki denge ve düzeni sağlar. İnsan gibi çok hücreli canlılarda ise bu durum, sistemler aracılığıyla gerçekleşir. Verimli çalışan bir otomobilin sahip olduğu yakıt sistemi, fren sistemi, elektrik sistemi ve benzeri yapılar aracılığıyla aracın ayar noktalarının ve normal sınırlarının uyum içinde çalışıp istenen denge ve düzeni sağlaması gibi, insanın sahip olduğu sistemler de vücudun verimli bir şekilde işlemesini sağlar.

Bir aracın deposundan yakıt pompasıyla çekilen akaryakıt, motor içinde hava ile karıştırılarak güç üretiminde kullanılır ve bu sürecin ardından egzoz gazı atık ürün olarak dışarıya çıkar. Bu süreç aç bir insanın masanın üzerindeki yiyeceği görmesine, almasına, yemesine ve sonrasında bu besinin hücreler tarafından tüketilip geriye kalan atık ürünlerin vücuttan atılmasına benzer. Tüm bu aşamalar; insan hücrelerinde oluşan besin ihtiyacının, sinir sistemi tarafından, beyinde açlık hissi olarak tanımlanmasıyla başlar. Böylece duyular harekete geçer. İskelet, sindirim, dolaşım ve boşaltım sistemleri de bu sürece uyar. İnsan, tüm bu sistemlerin dengeli ve uyum içinde çalışması sonucunda, masanın üzerindeki yiyeceği, yiyip yemeyeceğine karar verir. Alınan yiyecek yenir, sindirilir, atıklar vücuttan uzaklaştırılır ve sindirilen besinler hücrelere gönderilerek tüketilir.

NOT : Canlıdaki tüm sistemlerin kendi ayar noktaları ve sınırlılıkları vardır.

Canlılar, ayar noktalarını ve sınırlılıklarını kullanarak dış ortamda karşılaştığı farklı durumlara göre, iç mekanizmalarını düzenler ya da dış ortamdaki uyaranlara göre iç ortamını ayarlayıp uyum sağlar. Örneğin metabolizma, hava sıcaklığına göre hızını arttırabilir ya da azaltabilir.

Canlıların sistemlerindeki bazı düzenlemeler belirli dönemlerle sınırlı olabilir. Bu durum, otomobillerde kullanılan ABS fren sisteminin her zaman değil de koşullara göre belirli zamanlarda çalışmasına benzer. İnsanda ergenlikte görülen yoğun hormonal düzenlemeler belirli dönemlerle sınırlı değişimlere örnek oluşturur.

Hücre – Doku – Organ – Sistem – Organizma

Yukarıdaki gibi organizasyonun işlevi; her türlü iç ve dış değişimlere göre vücudun normal, verimli ve dengeli çalışmasını sağlamaktır. Buna homeostazi denir. Homeostatik dengeyi sağlayan insan büyür, gelişir, ürer ve üretir.

Homeostazi : Rüzgârlı ve nemli havalarda terleme ile normalden daha fazla su kaybederiz. Bu nedenle su içme ihtiyacımız ve soluk alışverişimiz değişir. Vücuttaki suyun geri emilimini arttırmak için hormonal sistem alarma geçer, böbreklerimizden geri emilen su artar. Bu durum sistemlerin homeostatik denge için birlikte çalışmasıyla aşılır.

AKLINIZDA KALSIN

  • ORGANİZASYON BASAMAKLARI
  • Atom
  • Molekül
  • Organel
  • Hücre
  • Doku
  • Organ
  • Sistem
  • Organizma

Tek hücreli canlılarda doku, organ, sistem bulunmaz. Faaliyetlerini hücre zarı ve stoplazmik yapılarla gerçekleştirirler.

Homeostazi nedir? Denge olarak aklınızda kalsın. Vücudun iç çevresinin sabitliğinin devamı yada dış ortamın bozucu etkisine rağmen organizmanın iç ortamının sabit tutulması veya korunması olayıdır diyebiliriz.

Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriBiyoloji Ders KitabıBiyoloji Ders Kitabı CevaplarıBiyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriBiyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 20Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve CevaplarıBiyoloji Ders Kitabı Sayfa 20Fen Lisesi Biyoloji Ders KitabıFen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı CevaplarıFen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriFen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 20Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve CevaplarıFen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 20MEB YayınlarıMEB Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı CevaplarıMEB Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20MEB Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriMEB Yayınları 11. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 20Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 20MEB Yayınları 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı CevaplarıMEB Yayınları 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20MEB Yayınları 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 20Meb Yayınları 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 20Sayfa 20

ETİKETLER: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.