DOLAR 20,9567
EURO 22,4572
ALTIN 1312,757
BIST 5114,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Meb Yayınları Fen Lisesi 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 19

Meb Yayınları Fen Lisesi 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 19

Meb Yayınları Fen Lisesi 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 19
01.04.2020
335
A+
A-

Meb Yayınları Fen Lisesi 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 19

Eğer yapay zekânın bu anlatılanlarla olan ilgisini merak ediyorsanız, konunun zihnimizde tam olarak yer etmesini birkaç örnekle sağlayalım. Uzun ve yorucu işlemleri yapabilecek bir makinenin öğrenmesi ve karşılaştığı sorunları çözmesi beklenen bir şey değildi. Bunu başarmak için uzun bir süreç yaşandı. İlk olarak, satranç oynamak için tasarlanan bilgisayarın belleği yoktu. Tecrübelere göre karar veremez. Sadece satranç alanında uzmanlaşabilen, çevresindeki durum ve etkilere göre tepki verebilen bir makinedir. 1997’de dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov’u (Geri Kasparov) bu tip bir bilgisayar yenmiştir. İkinci örnek olarak sürücüsüz araçlardan söz edelim. Bu araçlara sınırlı hafıza (bellek) sağlanmıştır ve az da olsa geçmişi kaydedip kendisine yüklenen programlara bunları ekleyerek tecrübe oluşturabilir. Sürücüsüz araçlar henüz çok yaygın olarak kullanılmamaktadır ancak trafik kazalarının engellenmesinde, şehir trafiğinin azaltılmasında en güçlü çözüm umutlarından birisidir. Üçüncü örneğimiz ise ilk çıkan bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz, filmin çekildiği yıllarda hayal ürünü olarak görülen robotlardır. Benzerleri 2012 yılında yapılabildi. Günümüzde robotlara hatta evlerimizde kullandığımız makinelere bile artık insanların duygularını anlama ve ona göre davranma programları rahatlıkla yüklenebilmektedir. Böylece yapay zekâ ile çalışan makinelerde insanların davranışlarını tahmin etmek ve ona göre davranmak, bununla ilgili tecrübeler oluşturmak gibi yeni bir bilgi boyutuna girilmiş oldu. Son yıllarda bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz robotlar ise yapay zekâ teknolojisinin hayal edilenin bile ötesine taşınacağını müjdeler niteliktedir. Yapay zekâyla ilgili tüm bu gelişmeleri film ve haber tadında izlerken Dördüncü Endüstri Devrimi sayesinde 2017’de kendi kendine yürümeyi ve atlamayı öğrenen robot üretildi. Bu robotlar, çevresini “öğrenmek” için katmanlı ve karmaşık kodlar yazılan bir diğer sinir ağı süreci gibi çalışan makinelerdir. Bu makineler, öğrenme yoluyla pazarlık etmelerini sağlamak için eklenilen modeli kullanarak insanların kullandığı dili yapay zekâ tarafından bir sistematik oluşturup saptırmıştır. Bu fark edilince, yazılımı çalıştıran makinelerin fişleri çekildi.

Bizim yerimize düşünecek, yapacak, işleyecek yapay zekâlı makineler üretme yolunda hızla ilerliyoruz. Bir yandan işsizlikten korkuyoruz; diğer yandan kimsesiz kalmış yaşlı ve hasta nüfusumuza bakacak akıllı robotlar düşlüyoruz. Sonumuz ne mi olacak? Profesör Stephen Hawking (Stefın Havking) gibi düşünebiliriz: “Yapay zekâ, kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir. Gelişmesi, son derece yavaş ve sınırlı olan insanlar, bu tür bir güçle yarışamaz”. Genrich Altshuller (Genriç Altşulır) gibi düşünürsek: “Hayat sorunlar üzerine kuruludur. Karşılaştığınız herhangi bir soruna karşılık geliştirdiğiniz çözümün, gerçekten çözüm olduğuna inanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü her çözüm kendi sorununu yaratır. Bu da sizi çözümsüzlüğe götürür. Oysa aksiyon sorun karşısındaki reaksiyon sorunu tahmin edebilirseniz çözümü de ona göre hazırlayabilirsiniz.”

Yukarıda cevaplar aradığımız soruları kendimize sorduğumuzu varsayarsak beynimiz bir karar verecek ve bir eylem gerçekleştirecektir. Neye karar verirsek verelim öncelikle beynin çalışma prensibini çözmemiz, bu konuda uzmanlaşarak öğrendiklerimizi yaşantımıza uyarlamamız, ondan sonra da yapay zekâyla yola devam etmemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor.

TRIZ’a Göre Beynin Problemleri Çözme Yöntemleri

SeviyeProblemlerin Çözülme Yöntemi/ Yaratıcılık DerecesiBütün Çözümler
İçindeki Değeri%
Bilginin Kaynağı
1Bilinen Çözümler%32Kişisel
tecrübeler/bilgi
2Küçük Yenilikler%45Kişinin ait olduğu grup/
kurum içi tecrübeler/bilgi
3Büyük Yenilikler%18Geniş grup/Sektör içi
bilgiler
4Yeni Kavram%4Çevre/Sektör dışı bilgi
5Buluş%1Tüm bilgi ve tecrübe

Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriBiyoloji Ders KitabıBiyoloji Ders Kitabı CevaplarıBiyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriBiyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 19Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve CevaplarıBiyoloji Ders Kitabı Sayfa 19Fen Lisesi Biyoloji Ders KitabıFen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı CevaplarıFen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriFen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 19Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve CevaplarıFen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 19MEB YayınlarıMEB Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı CevaplarıMEB Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19MEB Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriMEB Yayınları 11. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 19Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 19MEB Yayınları 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı CevaplarıMEB Yayınları 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19MEB Yayınları 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 19Meb Yayınları 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 19Sayfa 19

ETİKETLER: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.