Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 93
Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 93

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 93
a) Çekirdek Zarı
Çekirdek zarı, endoplazmik retikulum tarafından oluşturulur ve çekirdek sıvısı ile sitoplazmayı birbirinden ayırır. Çekirdek zarı, çift katlı olup bu iki zar arasında bir boşluk bulunur. Çekirdek zarının üzerinde açılıp kapanma yeteneğine sahip ribozomların büyük ve küçük alt birimlerinin de geçebileceği büyüklükte porlar vardır. Bu porlar, çekirdek sıvısı ile sitoplazma arasında madde alışverişine imkân sağlar. Çekirdek zarı, hücre bölünmesi sırasında eriyerek kaybolur; bölünme tamamlandıktan sonra yeniden yapılır.
b) Çekirdek Sıvısı
Çekirdeğin içini dolduran sıvıdır. Yoğunluğu sitoplazmadan daha fazladır. Çekirdek sıvısının içeriğinde %50-80 oranında su, %39 oranında protein, %10 oranında DNA, %1 oranında ise RNA’lar, nükleotitler, ATP, mineraller ve diğer maddeler bulunur.
c) Çekirdekçik
Çekirdekçik DNA, RNA ve proteinden oluşur. Zarsız bir yapı olan çekirdekçikte rRNA’lar ile proteinler birleştirilerek ribozomların büyük ve küçük alt birimleri sentezlenir. Çekirdekçiğin büyüklüğü ve sayısı hücrenin aktivitesine bağlıdır. Protein sentez hızı yüksek olan hücrelerde çekirdekçik sayısı artabilir.
ç) Kalıtım Materyali
Ökaryot hücrelerin çekirdek DNA’sı, özel proteinlere sarılı hâlde bulunur. Nükleik asit ve proteinden meydana gelen bu genetik materyale kromatin adı verilir. Ökaryot bir hücrenin çekirdeğindeki genetik materyal kromatinler hâlinde bulunur. Bölünme sırasında kromatindeki DNA eşlenerek yoğunlaşır ve kromozomlara dönüşür.
DÜŞÜNÜP YORUMLAYINIZ
Ökaryot hücrelerde DNA moleküllerinin özel proteinlere sarılmış olması, hücreye ne gibi faydalar sağlar?
Hücre, canlının yapı taşıdır. Bu kapsamda her canlı, bir veya daha fazla hücreden meydana gelmektedir. Hücrelerin bir araya gelmesi süreci basamaklar halinde canlılar meydana gelene dek devam etmektedir.
Hücrenin yapısı kapsamında hücreler prokaryot ve ökaryot olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu kapsamda prokaryot hücreler aynı zamanda basit, ökaryot hücreler ise gelişmiş hücreler olarak isimlendirilmektedir.
Ökaryot hücreler, prokaryot olanlara göre daha büyük, gelişmiş hücrelerdir. Çift katlı zarla çevrili bir çekirdek ve zarlı organellere sahiptirler. Kalıtsal materyalleri ise çekirdek içerisinde bulunmaktadır. Bitki, mantar, hayvan ve protistalar ökaryot yapılı hücrelere sahiptirler.
Ökaryot yapılı hücrelerde çekirdek içerisinde bulunan DNA yapısı özel proteinler ile sarılı haldedir. Bu genetik materyale ise kromatin adı verilmektedir. Bu doğrultuda çekirdekte bulunan genetik materyal bölünme sürecinde eşlenerek yoğunlaşmakta ve kromozom halini almaktadır.
Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 93
9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı, 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, Biyoloji Ders Kitabı, Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 93, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları, Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 93, MEB Yayınları, MEB Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, MEB Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93, MEB Yayınları 9. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, MEB Yayınları 9. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 93, Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 93, Sayfa 93