Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 153
Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 153

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 153
Bakterilerin oksijenli solunum, oksijensiz solunum ve fermantasyon yapabilen türleri vardır. Fermantasyon yapabilen bakteriler, son ürün olarak etil alkol, laktik asit gibi ürünler oluşturur.
Bazı bakteriler olumsuz ortam şartlarında endospor oluşturur. Endosporlar, çevresel değişimlere oldukça dayanıklı olup uzun süre bu şekilde canlı kalabilir. Ortam şartları uygun hâle geldiğinde endospor durumundan çıkar. Bakteriler, mikroskop altında genellikle küre, çomak, virgül ya da spiral şeklinde görülür.
Bakterilerde, basit ikiye bölünme yöntemiyle eşeysiz üreme gerçekleşir. İçerisinde besin elementleri bulunan kültür ortamında bakteriler yaklaşık her 20 dakikada bir bölünebilir. Ayrıca bakterilerde genellikle plazmitler aracılığıyla gen transferi (konjugasyon) adı verilen özel bir yöntemle genetik çeşitlilik sağlanır. Bakteri konjugasyonu sırasında birey sayısında artış meydana gelmediğinden bu olay bir çoğalma şekli kabul edilmez.
ARAŞTIRINIZ
Pastörizasyon, sterilizasyon dezenfeksiyon nedir? Farkları nelerdir? Araştırınız.
Pastörizasyon, gıda sanayide, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan ısıtma yöntemi.
Sterilizasyon, bir ürünün içindeki ya da bir cismin üzerindeki bütün mikropları kesin bir şekilde öldürmek anlamına gelir.
Hastalık yapma özelliği bulunan mikropların uzaklaştırılması ve tamamen ortadan kaldırılması işlemine dezenfeksiyon denir.
Gıdaların temizlenmesi, korunması ve raf ömrünün uzatılması konularında bazı teknik uygulamalar uygulanmaktadır. Gıdaların korunması için kimyasal, biyolojik ve fiziksel olarak uygulamalar yapılmaktadır. Tarih boyunca özellikle beslenme alanında yiyecek ve içecekler alanında bu uygulamalar yapılmıştır.
Pastörizasyon, herhangi bir gıdada mikrobiyal olarak büyümenin hızını yavaşlatmak amacıyla yapılan özellikle gıdaları ısıtma işlemidir. Pastörize edilerek gıdaların ömrü uzatılmaktadır.
Sterilizasyon, herhangi bir maddenin bütün bakterilerden arındırılma sürecidir. Özellikle gıdaların temizlenmesi, korunması ve yabancı maddelerden arınması şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Dezenfeksiyon, herhangi bir maddenin mikroplardan arındırılmasını sağlayan bir uygulamadır.
Pastörizasyon ve sterilizasyon arasında önemli farklar vardır. Pastörize edilen gıdalar korunma amaçlı yapılmaktadır. Sterilizasyon ise bakteriyel üremenin önüne geçilmesindeki kısırlaştırma uygulamasıdır. Dezenfeksiyon da hepsinden farklı olarak temizlik sürecidir.
Gıdaların güvenle tüketilmesinde pastörizasyon ve sterilizasyon uygulamaları önemli bir yere sahiptir. Bu uygulamalar sayesinde gıdaların raf ömrü ve tüketim süresi belirlenmekte ya da uzatılmaktadır. Dezenfeksiyon sayesinde de gıdaların sağlığa zarar vermesi önlenmektedir.
Sağlıklı besinlerin elde edilmesinde ve insanlar tarafından rahatlıkla tüketilmesinde bu tür teknik uygulamaların yapılması gerekir. Böylece sağlık korunur. Sağlıklı gıdaların elde edilmesinde, enzimlerin düzgün çalışmasında ve gıdaların temiz olmasında pastörizasyon, sterilizasyon ve dezenfeksiyon uygulamaları yapılmaktadır. Böylece endüstriyel ürünlerin zararları azaltılmaktadır.
ARAŞTIRINIZ
Diğer organizmalar ile birlikte yaşayan yararlı bakteriler hangileridir? Araştırınız.
- Methanobrevibakter,
- Akkermansia,
- Christensenellaceaea,
- Oksalobakter,
- Lactobacillus,
- Bifidobacterium,
Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 153
9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı, 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, Biyoloji Ders Kitabı, Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 153, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları, Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 153, MEB Yayınları, MEB Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, MEB Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153, MEB Yayınları 9. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, MEB Yayınları 9. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 153, Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 153, Sayfa 153