Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 146
Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 146

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 146
İKİLİ ADLANDIRMA SİSTEMİ
Linnaeus tarafından önerilen ikili (binomial) adlandırma sistemi günümüzde türlerin adlandırmasında kullanılan sistemlerin temelini oluşturur. Zamanla ortaya çıkan farklılıkları gidermek ve bilimsel birliktelik sağlamak için 19. yüzyılın ortalarından itibaren çeşitli kurumlar tarafından uluslararası kurallar oluşturulmuştur.
Linneaus, her bir tür için biri cins ismi, diğeri o türü niteleyen isim olmak üzere Latince iki kelimeden oluşan ikili adlandırma sistemini kullanmıştır. Türün adlandırılmasında kullanılan ilk sözcük cins ismidir, ikinci kelimeye ise tanımlayıcı ad denir. Cins ismi tanımlayıcı adla birlikte tür adını oluşturur. Örneğin Homo sapiens (İnsan), Felis catus (Evcil kedi).
Tanımlayıcı ad bir türün özelliğini belirten sıfat olup o türü tanımlamak için tek başına yeterli değildir çünkü birbirinden farklı türlerin tanımlayıcı adı aynı olabilir.
Passer domesticus (Paser domestikus) (Bayağı serçe)
Acheta domesticus (Akheta domestikus) (Cırcır böceği)
İkili adlandırma sisteminde cins adının ilk harfi büyük, tanımlayıcı adın bütün harfleri küçük yazılır. Tür ve cins adları yazılırken eğik (italik) yazı karakteri kullanılır veya altı çizilir.
Evcil kedi ve kuşburnu bitkisinin filogenetik sınıflandırması Kategori Takson Takson Âlem Animalia – Hayvanlar âlemi Plantae – Bitkiler âlemi Şube Chordata – Omurgalılar Angiospermae – Kapalı tohumlular Sınıf Mammalia – Memeliler Magnoliopsida – Çift çenekliler Takım Carnivora – Etçiller Rosales – Güller Aile Felidae – Kedigiller Rosaceae – Gülgiller Cins Felis – Kedi Rosa – Gül Tür Felis catus – Evcil kedi Rosa canina – Kuşburnu
ARAŞTIRINIZ
Bulunduğunuz çevreden seçtiğiniz bir canlının filogenetik sınıflandırmasını araştırınız.
Köpeklerin filogenetik sınıflandırılması :
- Üst alem: Eukaryota; hücrelerinde çekirdek olan canlılar.
- Alem: Animalia; hareket edebilen, oksijen kullanan, sindirim yoluyla beslenen ve eşeyli üreme yoluyla çoğalan canlılar.
- Alt alem: Eumetazoa, yani gerçek dokusu olan hayvanlar; kas, tendon ve sinir gibi dokuları ve organları olan canlılar.
- Şube: Chordata ya da Kordalılar; sırta destek veren bir kemik yapısı olan hayvanlar.
- Alt şube: Vertebrata; omurgalı hayvanlar.
- Sınıf: Memeliler; meme bezi ve tüyleri olan hayvanlar.
- Alt sınıf: Theria ya da doğuran memeliler; embriyonun anne karnında oluştuğu hayvanlar.
- İnfra sınıf: Placentalia ya da Eteneliler; yavruların anne karnında uzun süre kaldığı hayvanlar.
- Takım: Carnivora ya da Etçiller; azıdişleri et tüketimine uygun olan hayvanlar.
- Alt takım: Canifornia ya da Köpeğimsiler; köpek şeklinde hayvanlar.
- Familya: Canidae ya da Köpekgiller; kurt, tilki, çakal ve benzeri hayvanlar.
- Alt familya: Caninae; köpekgillerin nesli tükenmemiş tek alt familyası.
- Cins: Canis; kurt, çakal ve kır kurtları.
- Tür: Canis lupus; kurtlar ve köpekler.
- Alt tür: Canis lupus familiaris; köpekler.
Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 146
9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı, 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, Biyoloji Ders Kitabı, Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 146, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları, Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 146, MEB Yayınları, MEB Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, MEB Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146, MEB Yayınları 9. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, MEB Yayınları 9. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 146, Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 146, Sayfa 146