Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 137
Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 137

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 137
MERCANLAR
Mercanları tanımayan biri, onları gördüğünde ya büyük bir kaya ya da bir su altı bitkisi zanneder. Ancak mercanlar, ne bir kaya parçası ne de bir bitkidir. Mercanlar gerçekte birer hayvandır. Mercanlar; ağaç, dal, çiçek, beyin, geyik boynuzu, fil kulağı, mantar, tüp, ip, kaya gibi çeşitli biçimlerde olabilir. Sarı, kırmızı, yeşil gibi parlak renkleri mercanların güzel görünmesini sağlarken avlarını, kendilerine çekebilmelerini kolaylaştırır.
Mercan resifleri, denizlerin sığ yerlerinde binlerce yıl boyunca sert mercanların birikmesiyle oluşur. Resifler, kilometrelerce uzunlukta olabilir ve genellikle çok yavaş (yılda yaklaşık 1-2 cm) büyür. Kıyı resifleri, kıyı boyunca büyür ve daha çok Hawaii Adaları’nda ve Karayipler’de bulunur. Set resifleri ise karadan biraz uzakta, kıyıya paralel olarak oluşur. Karayla aralarında deniz kulağı olarak adlandırılan, gemilerin girebileceği kadar derin kanallar bulunur. Hint Okyanusu’nun ve Pasifik Okyanusu’nun açıklarında ve Karayipler’de görülen Set resifleri, çok büyük boyutlara ulaşabilir. Avustralya’daki “Büyük Set Resifi” 345 bin km²’lik bir alana sahiptir ve uzunluğu yaklaşık 2.000 km’dir. Bu büyük kütle, bilim insanları tarafından “yaşayan en büyük canlı” oluşum olarak kabul edilmektedir.
Mercan resiflerinin bir başka özelliği, üzerinde yaşayan canlıların çeşitliliğidir. Okyanusta yaşayan canlıların yaklaşık %25’i mercan resiflerinde bulunur. Balıklar, denizyıldızları, denizkestaneleri, süngerler, ıstakozlar, karidesler, ahtapotlar, kabuklu hayvanlar, deniz çayırları ve deniz yosunları bu resifler üzerinde yaşar. Örneğin Büyük Set Resifi’nde 2.800 balık, 400 mercan, 400 yumuşakça, 500 deniz çayırı, 215 deniz kuşu, 15 deniz yılanı ve 6 deniz kaplumbağası türünün yaşadığı bilinmektedir.
Günümüzde mercanların yaşamları tehlike altındadır. Son 30 yılda resiflerin %10’luk bir bölümü yok olmuş durumdadır. Üstelik tehlikenin boyutu giderek artmaktadır. 2050 yılına kadar resiflerin %80-90’ının yok olacağı tahmin edilmektedir. Bu, yalnızca mercanların değil resiflere bağlı yaşayan binlerce canlının da yok olması anlamına gelmektedir.
Canlıları, sadece dış görünüşüne bakarak sınıflandırmak doğru mudur?
Bilimsel bilgiye ulaşmanın en iyi yolu deney ve gözlemlerdir. Bilimsel bilgiler ışığından sınıflandırma yapmak gerekir. Bu nedenle canlıların sadece dış görünüşüne bakarak sınıflandırma yapmak doğru değildir. Dış görünüşü aynı fakat genetik varyasyonları farklı canlıları sadece dış görünüşüne göre sınıflandırmak doğru olmaz. Çünkü pek çok canlı birbirine benzese de genetik olarak farklıdır. Genetik farklılıkların baz alınarak sınıflandırılma yapılması daha bilimsel ve uygun olandır.
Hayır canlıları sadece dış görünüşlerine göre sınıflandırmak doğru değildir. Çünkü, bitki gibi görünen ancak bitki olmayan canlılar vardır. Eğer sadece dış görünüşe bakılırsa bitki gibi görünen ancak bitki olmayan bu canlıda bitki sayılır. Ancak bu da yanlış bir sınıflandırma olur.
Canlıların sınıflandırılmasında hangi özellikler dikkate alınmalıdır?
Canlılar belirli özelliklerine göre sınıflandırılmaktadır. Canlıların sınıflandırılmasında canlıların taşıdığı özellikler de etkili olmaktadır. Bu bakımdan canlılar genel ve özel olarak sınıflandırılabilir. Canlılar aleminde moneralar, prostistalar, mantarlar, bitkiler ve hayvanlar yapılarına göre ayrılmaktadır.
Canlıların sınıflandırılmasında iç yapıları, dış yapıları, hücre yapıları, taşıdıkları özellikler, uzuv ve organ özellikleri, solunumları, sindirimleri, dolaşım sistemleri, iskelet yapıları, hücre şekilleri bakımından birçok özellikten yararlanılmaktadır. Canlıların sınıflandırılmasında önemli olan aynı özelliklere sahip canlıların aynı sınıfta yer almasıdır. Sınıflandırmada önemli olan bilinenden bilinmeyene doğru hareket etmektir. Her canlı genelden özele doğru sınıflandırılmaktadır. Birçok canlı türü böylece kolayca araştırılabilmektedir.
Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için diğer canlılara gereksinim duyar mı?
Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Besin döngüsü dahilinde dahi, her canlının diğerine ihtiyacı vardır.
Canlıların birlikte yaşam sürdürmeleri temelde 3’e ayrılır:
- Simbiyoz yaşam: iki canlınında birbirine yararı vardır.
- Parazitlik: Bir canlı negatif etkilenirken, bir canlı pozitif etkilenir.
- Kommensalizm: Bir canlı birliktelikten nötr etkilenirken diğer canlı pozitif etkilenir.
Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 137
9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı, 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, Biyoloji Ders Kitabı, Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 137, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları, Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 137, MEB Yayınları, MEB Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, MEB Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137, MEB Yayınları 9. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, MEB Yayınları 9. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 137, Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 137, Sayfa 137