Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21
Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21

Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21
Polarizasyon
Dinlenme durumundaki (uyartı göndermeyen) bir sinir hücresi belirli bir zar potansiyeline sahiptir. Hücre içi ve hücre dışı iyon konsantrasyonları sodyum-potasyum pompası sayesinde korunur. Dinlenme konumundaki bir nöronun aksonu hücre içi negatif, hücre dışı pozitif elektriksel yüklü olduğundan polarize (kutuplu) durumdadır. Bu durum polarizasyon olarak adlandırılır.
Depolarizasyon
Aksonun hücre zarı üzerinde voltaj değişmelerine duyarlı voltaj kapılı iyon kanalları adı verilen Na+ ya da K+ iyonlarının kolaylaştırılmış difüzyonunu sağlayan proteinler bulunur. Çeşitli uyaranlarla akson zar potansiyeli değiştiğinde normalde kapalı olan bu kanallar açılır ve iyonların geçişine izin verilir. Zar potansiyelinin değişmesi sonucu açılan sodyum kanallarından Na+ iyonunun hücre içine doğru difüzyonu artar. Hücre içi dışarıya göre daha pozitif hâle gelir ve zar depolarize olur. Bu durum depolarizasyon olarak adlandırılır. Eğer bir depolarizasyon, zar potansiyelini yeterince değiştirirse (eşik değeri geçerse) zar voltajında aksiyon potansiyeli adı verilen büyük bir değişiklik gerçekleşir. Aksiyon potansiyelleri depolarizasyon bölgesinde komşu kanalların açılmasını sağlayan bir akım başlatır. Aksiyon potansiyeli bu şekilde zar boyunca yayılarak zar potansiyelinin değişmesini başlatan uyarıyı akson uçlarına kadar taşır.
Repolarizasyon
Sodyum kanallarından sonra daha yavaş açılan potasyum kanalları K+ iyonlarının hücre dışına difüzyonunu kolaylaştırır ve hücre dışı yeniden hücre içine göre daha pozitif hâle geçer. Zar yeniden polarize olmuştur. Bu duruma repolarizasyon denir. Sinir hücresi eski polarize durumuna dönmüştür ancak sodyum kanalları etkisiz olduğundan ikinci bir depolarizasyon gerçekleştiremez. Yeniden impuls oluşturabilmesi için hücre içi potasyum ve hücre dışı sodyum kon- santrasyonlarının eski hâline dönmesi gerekir. Bu durumda yine sodyum-potasyum pompası devreye girerek hücre içi ve hücre dışı iyon konsantrasyonlarını başlangıçtaki oranlara getirir.
Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı, 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, Biyoloji Ders Kitabı, Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 21, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları, Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 21, MEB Yayınları, MEB Yayınları 11 Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, MEB Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, MEB Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21, MEB Yayınları 11. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 21, Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21, Sayfa 21