DOLAR 20,9567
EURO 22,4572
ALTIN 1312,757
BIST 5114,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21

Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21

Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21
21.04.2020
825
A+
A-

Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21

Polarizasyon

Dinlenme durumundaki (uyartı göndermeyen) bir sinir hücresi belirli bir zar potansiyeline sahiptir. Hücre içi ve hücre dışı iyon konsantrasyonları sodyum-potasyum pompası sayesinde korunur. Dinlenme konumundaki bir nöronun aksonu hücre içi negatif, hücre dışı pozitif elektriksel yüklü olduğundan polarize (kutuplu) durumdadır. Bu durum polarizasyon olarak adlandırılır.

Aksiyon Potansiyeli Oluşumu
Aksiyon Potansiyeli Oluşumu

Depolarizasyon

Aksonun hücre zarı üzerinde voltaj değişmelerine duyarlı voltaj kapılı iyon kanalları adı verilen Na+ ya da K+ iyonlarının kolaylaştırılmış difüzyonunu sağlayan proteinler bulunur. Çeşitli uyaranlarla akson zar potansiyeli değiştiğinde normalde kapalı olan bu kanallar açılır ve iyonların geçişine izin verilir. Zar potansiyelinin değişmesi sonucu açılan sodyum kanallarından Na+ iyonunun hücre içine doğru difüzyonu artar. Hücre içi dışarıya göre daha pozitif hâle gelir ve zar depolarize olur. Bu durum depolarizasyon olarak adlandırılır. Eğer bir depolarizasyon, zar potansiyelini yeterince değiştirirse (eşik değeri geçerse) zar voltajında aksiyon potansiyeli adı verilen büyük bir değişiklik gerçekleşir. Aksiyon potansiyelleri depolarizasyon bölgesinde komşu kanalların açılmasını sağlayan bir akım başlatır. Aksiyon potansiyeli bu şekilde zar boyunca yayılarak zar potansiyelinin değişmesini başlatan uyarıyı akson uçlarına kadar taşır.

Repolarizasyon

Sodyum kanallarından sonra daha yavaş açılan potasyum kanalları K+ iyonlarının hücre dışına difüzyonunu kolaylaştırır ve hücre dışı yeniden hücre içine göre daha pozitif hâle geçer. Zar yeniden polarize olmuştur. Bu duruma repolarizasyon denir. Sinir hücresi eski polarize durumuna dönmüştür ancak sodyum kanalları etkisiz olduğundan ikinci bir depolarizasyon gerçekleştiremez. Yeniden impuls oluşturabilmesi için hücre içi potasyum ve hücre dışı sodyum kon- santrasyonlarının eski hâline dönmesi gerekir. Bu durumda yine sodyum-potasyum pompası devreye girerek hücre içi ve hücre dışı iyon konsantrasyonlarını başlangıçtaki oranlara getirir.

Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriBiyoloji Ders KitabıBiyoloji Ders Kitabı CevaplarıBiyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriBiyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 21Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve CevaplarıBiyoloji Ders Kitabı Sayfa 21MEB YayınlarıMEB Yayınları 11 Sınıf Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriMEB Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı CevaplarıMEB Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21MEB Yayınları 11. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 21Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21Sayfa 21

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.