DOLAR 16,5391
EURO 17,577
ALTIN 969,578
BIST 2529,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 165 MEB Yayınları

7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 165 MEB Yayınları

7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 165 MEB Yayınları
01.03.2020
1.232
A+
A-

7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 165 MEB Yayınları

1) Aşağıdaki ifadelerin doğru orantılı mı, ters orantılı mı olduğunu belirtiniz.

Boyacı sayısı ile boyanan alan miktarı doğru orantılı
Boyacı sayısı ile işin bitme süresi ters orantılı
Makine sayısı ile üretilen ürün sayısı doğru orantılı
Tekerleğin büyüklüğü ile dönme sayısı ters orantılı

2) 5 ineğe 8 gün yetecek ot, aynı özelliklerdeki 8 ineğe kaç gün yeter?

Ters orantı mevcuttur.
5 inek 8 gün
8 inek x gün

8.x = 5.8
8x = 40
8x/8 = 40/8
x = 5 gün yeter.

3) Bir traktör, bir tarlayı 48 saatte sürmektedir. Traktör sayısı 3’e çıkarılırsa aynı tarla kaç saatte sürülebilir?

Ters orantı mevcuttur.

1 traktör 48 saat
3 traktör x saat

3.x = 1.48
3x = 48
3x/3 = 48/3
x = 16 saat sürecektir.

4) Bir araç A şehrinden B şehrine 80 km/sa. hızla 3 saatte gitmektedir. Aynı araç dönüşte hızını 40 km/sa. arttırırsa bu yolu kaç saatte alır?

Ters orantı mevcuttur.

40+80 = 120 km/sa

80 km ile 3 saat
120 km ile x saat

120.x = 80.3
120x = 240
120x/120 = 240/120
x = 2 saatte alır.

5) x+2 sayısı y-2 sayısı ile ters orantılıdır. x = 4 iken y = 26 ise x = 10 iken y = ?

x + 2 iken y-2 ise
4 + 2 iken 26-2 olduğundan
10+2 iken y-2 ne olur.

6 iken 24
12 iken y-2

6.24 = 12.(y-2)
144 = 12y – 24
144-24 = 12y
120 = 12y
120/12 = 12y/12
10 = y

6) 100 cm uzunluğundaki bir çubuk, 3 ve 7 ile ters orantılı olacak şekilde 2 parçaya bölündüğünde büyük parça küçüğünden kaç cm uzun olur?

3a = 7b = k olsun.
3 ve 7 ‘nin buluştuğu sayı 21’dir. yani kat olarak eşleştiği. 3.7 = 21
a = 21/3 = 7
b = 21/7 = 3 olduğundan

100 cm için a = 70 cm b = 30 cm olacaktır. 70-30 = 40

yada

Soruda bir çubuğun uzunluğu 100 cm olarak verilmiştir. Bu çubuk 3 ve 7 ile ters orantılı olacak şekilde 2 parçaya bölünmektedir.

a + b = 100 cm’dir.

a = k / 3

b = k / 7

k / 3 + k / 7 = 100

(7k + 3k) / 21 = 100

10k / 21 = 100

10k = 21 x 100

10k = 2100

k = 2100 / 10

k = 210 olur.

a = k / 3 >> a = 210 / 3 >> a = 70 cm olur.

b = k / 7>> b = 210 / 7 >> b = 30 cm olur.

70 – 30 = 40 cm olarak bulunur.

4 kg kuru üzüme 3 kg fındık içi karıştırılarak karışık çerez elde ediliyor. Bu karışık çerezden 56 kg hazırlamak isteyen bakkal kaç kg kuru üzüm kullanacaktır? Bu problemi çözelim.

Problemi çözebilmek için aşağıdaki adımları takip edelim.

* Problemde verilenleri ve istenenleri belirleyelim:

Karışık çerezin her 4 kg kuru üzüme karşı 3 kg fındık içi konarak hazırlandığı verilmiştir. 56 kg çerezde kaç kg üzüm kullanılacağı istenmektedir.

* Problemi çözebilmek için neler yapmamız gerektiğini planlayalım:

Her 4 kg kuru üzüme karşı 3 kg fındık içi konarak kaç kg çerez hazırlandığını bulalım. Orantıdan yararlanarak 56 kg çerezde kullanılan üzüm miktarını hesaplayalım. Toplam çerez miktarı arttığında kullanılacak üzüm miktarı artacağından toplam çerez miktarı ile üzüm miktarı arasında doğru orantı vardır.

* Problemin çözümünü yapalım:

4 kg kuru üzüm + 3 kg fındık içi = 7 kg karışık çerez

4 kg kuru üzüm kullanarak 7 kg karışık çerez hazırlanırsa
x kg kuru üzüm kullanarak 56 kg karışık çerez hazırlanır.

x.7 = 4.56
7x = 224
7x/7 = 224/7
x = 32 kg kuru üzüm kullanılır.

* Çözümümüzü kontrol edelim:

56 kg çerezde 32 kg kuru üzüm varsa 56-32 = 24 kg fındık içi vardır. Çerezdeki fındık içinin kuru üzümün miktarına oranı 24/32 = 3/4 ’tür. Her 4 kg kuru üzüme karşılık 3 kg fındık içi kullanılır. Bu da çözümümüzün doğru olduğunu gösterir.

7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 165 MEB Yayınları

7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165 MEB Yayınları7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri MEB Yayınları7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 165 MEB Yayınları7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 165 MEB YayınlarıMatematik Ders Kitabı Çözümleri ve CevaplarıMEB YayınlarıSayfa 165

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.